Pārsteidzoši fakti par gaļu.




Cilvēks būtībā patērē jauktu barību, tādējādi ir arī gaļēdājs. Gaļa tiek uzskatīta par vienu no pilnvērtīgākajiem pārtikas produktiem, kas sniedz materiālu mūsu ķermenim tik ļoti nepieciešamo muskuļu augšanai, kā arī nodrošina organismu ar spēku un dzīvības enerģiju.



  • Gaļa ir viens no svarīgākajiem olbaltumvielu avotiem uzturā.

  • Gaļa satur daudzus nozīmīgus B grupas vitamīnus un nozīmīgus mikroelementus - dzelzi, mangānu, fosforu un varu.

  • Var teikt, ka cilvēki gaļu ir ēduši vienmēr. Ir pierādījumi, ka dažkārt to darīja jau Australopiteki pirms 3,9 miljoniem gadu, taču tieši ar saprātīgā cilvēka parādīšanos gaļas patēriņš pieauga ievērojami.

  • Pēc pēdējiem zināmiem datiem, vidējais gaļas patēriņš uz vienu pasaules iedzīvotāju gadā ir 41,9 kg. Vislielākais tas ir Luksemburgā (136,7 kg), bet Latvijā - 61 kg.

  • Sarkanajā (liellopa, cūkas, jēra, ziemeļbrieža, aļņa) gaļā ir vairāk sarkano muskuļu šķiedru un vairāk saistaudu. Vistas un tītara gaļa ir balta, un tajā ir maz tauku, jo muskuļos ir daudz balto muskuļu šķiedru un maz saistaudu.

  • Gaļa pati par sevi patiesībā ir viegls ēdiens, turklāt tās tauki ir augstvērtīgi. Pēc gaļas atbrīvošanas no visiem redzamajiem taukiem, to saturs sasniedz vien apmēram 4 %. Arī cepot gaļu eļļā, tā taukus neuzsūc, bet panējums un piedevas gan.

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru